Kątowniki to wyrób hutniczy, który może być walcowany, albo gięty na zimno, z metalu albo ze stali. Wytwarzany jest w postaci prostych odcinków, a jego przekrój poprzeczny tworzy kąt prosty. Kątowniki stalowe mogą być równoramienne i nierównoramienne.
Kątowniki mają zastosowanie przede wszystkim w zakładach stolarskich. Pomagają tam zachować kąty proste, niezbędne do konstruowania mebli.
Kątownik metalowy – jaką ma budowę?
Kątowniki metalowe i stalowe mają bardzo prostą budowę. Zbudowane są z dwóch połączonych ze sobą krawędzi, które łączą się ze sobą pod kątem prostym i przypominają literkę L. Krawędzie kątownika mają grubość taką samą przeważnie, choć zdarzyć się może, że jedna z nich jest grubsza. Dzięki niej kątownik łatwiej oprzeć można na obrabianej powierzchni. Jedno z ramion kątownika ma podziałkę, umożliwiającą dokładne określenie odległości.
Jakie są rodzaje kątowników?
Najczęściej spotykanymi kątownikami są kątowniki stolarskie. Posiadają one podziałki na obu ramionach i produkowane są z różnych materiałów. Mogą być wykonane z tworzyw sztucznych (PCV), a także z metalu.
Kątowniki stalowe, czyli ślusarskie mają dużą trwałość, a najważniejszym ich zastosowaniem jest trasowanie powierzchni metalowych. Kątowniki stalowe różnią się jednak budową, ponieważ ich krawędzie mogą być płaskie albo pogrubiane. Uzależnione jest to od jego zastosowania.
Kątowniki budowlane wykonane są z trwałej stali. Są one odporne na trudne warunki, które panują na budowie, a także na kontakt z ciężkimi narzędziami. Kątowniki budowlane zawsze mają podziałkę.